Perfectly Imperfect //
Disclaimer
Short Profile
Dashboard +Follow

The site welcomes colorful and bright people! but if you are RIPPERS! , SPAMMERS or HATERS , i will kick you out of my site! other than that... feel free to roam around!

Extras
Hot Clicks





Tagboard
Talk To Me


Followers
Be My Friends

Instagram
My Other Site

Credits
Big Claps

Template is 100% made by Fazeera Kahar
All rights reserved ® Fazeera Kahar 2011-2013.
Best view in Google Chrome


posted on Wednesday, December 7, 2011 | Add comment [6]


faz nak buad tutor horizontal navigation bar versi blogskin pulak .
haa . kalau hari tu faz ade bagi tuto yang sama tapi dalam versi design template kan 
macam ni kan . 
ni request dari Farahim .


tau lah menjadi ke tak tuto ni sebab coding kita mungkin berbeza .
kite cube ea ?

1. Dashboard > template > edit HTML
2. cari code <div class="sidebar">
3. jumpa tak ? kalau takde , cube cari coding sidebar korang . 
faz tak tahu code korang sbb code blogskin tak sama .
4. oke . kalau dah jumpa , korang paste pulak code ni kat bawah code
sidebar korang tu 
<center>
<div class="title">Navigations</div><br>
<center>
<a class="heart" onClick="document.getElementById('content').innerHTML=document.getElementById('much').innerHTML" title="Post">Entries</a>
<a class="heart" onClick="document.getElementById('content').innerHTML=document.getElementById('love').innerHTML" title="About">Author</a>
<a class="heart" onClick="document.getElementById('content').innerHTML=document.getElementById('you').innerHTML" title="Tuto(s) & Freebies">Stuff</a>
<a class="heart" onClick="document.getElementById('content').innerHTML=document.getElementById('peace').innerHTML" title="Ask & Request">Message</a>
<a class="heart" onClick="document.getElementById('content').innerHTML=document.getElementById('i').innerHTML" title="Freq Questions">FAQ(s)</a>
<br>
</div>
5. belum siap lagi tau . oke , sekarang korang tukar yang ni :
* biru : tulis ayat yang korang nak .
( means bila cursor sentuh akan kluar pkataan yang korang tulis ni . eish ape yang aku cakap ni ?
err. korang faham tak ? )
* pink : tajuk utk navigation korang
* hijau : key code korang . tulis je satu pkataan yang korang suka .
( faz sarankan korang tak payag tukar pun takpe . buat pening kpale je nanti )

6. sekarang utk tulis body navigation korang pulak . copy code ni
<div id="love" style="display:none;">
<div class="title">The Author</div><br>
7. letak kat bawah code sidebar terakhir korang .
cuma perlu tukar :
* hijau : key code korang . ingat! key code ni mesti sama dgn 
key code korang kat navigation bar tadi tau .

contoh : kalau kat navigation korang , code utk entry adalah much . so ,
code utk body juga mesti much . jangan tukar !

* Orange : tajuk page korang

8. then korang tulis lah entry utk page korang kat bawah code tadi tu .
9 . dah siap ? buad balik step 6 sampai 8 utk entry page korang yang seterusnya .
 ( kalau kat navigation korang ade 5 tabs means ade 5 page yang korang 
kne edit )


p/s : kalau tak faham boleh tanye faz . jangan malu2 btanya oke . harap tuto ni menjadi la sbb tuto yang faz buat ni ikut coding faz sendiri  



Blogger ans said...

salam , kite tgh buat layout utk classic template , tapi time buat tak jadi laa . kite klik , tapi tak keluar pun
start dari ;

[div id="love" style="display:none;"]
[div class="title"]The Author[/div][br]

. kenapa ye ? padahal kite ikut step dari mula smpai habis . kite cari yg lain pun tak boleh jugak .. btw , thanks for tuto :D

 
Blogger Roziaty Shafiqah said...

x faham la kak faz.. huhu

 
Blogger Zulaiqa Reza said...

macam mna nak masokkan page pulak ? mksodnye , camne nak ltak entry dlm tab menu tu ?

 
Blogger Zulaiqa Reza said...

macam mana nak masokn page pulak , mksodnye nk msokkan entry dlm tab tu ?

 
Blogger Sufia Alliyah said...

Tak pahamm lah :/

 
Blogger Sufia Alliyah said...

x paham lah :/

 

Post a Comment