Perfectly Imperfect //
Disclaimer
Short Profile
Dashboard +Follow

The site welcomes colorful and bright people! but if you are RIPPERS! , SPAMMERS or HATERS , i will kick you out of my site! other than that... feel free to roam around!

Extras
Hot Clicks





Tagboard
Talk To Me


Followers
Be My Friends

Instagram
My Other Site

Credits
Big Claps

Template is 100% made by Fazeera Kahar
All rights reserved ® Fazeera Kahar 2011-2013.
Best view in Google Chrome


posted on Wednesday, December 19, 2012 | Add comment [1]


Assalamualaikum .
Oke , kali ni faz nak share tuto dengan korang . Oh , btw untuk sesape yang belum baca entry faz yang ini , korang boleh baca dulu cause tuto yang faz nak share dgn korang kali ni ad kena mengena dengan entry tu . Memandangkan ramai yang tanya faz tentang ni , faz dah try new solution untuk masalah follower gadget tu .




Oke , memandangkan google friend connect sekarang dah takde fungsi follower widget macam ni , meh faz ajar cara nak dapatkan fungsi follower widget tu khas buat pengguna blogskin .



1. Mula2 korang tukar dari classic template / blogskin ke desgn template dulu . but make sure , korang dah copy code blog korang kat notepad tau . kalau tak tau macam mana boleh ikut tuto NI .

2.  Then bila korang punya blog dah view in design template , korang pergi kat Dashboard > Layout 

3. kat situ korang tambah la follower gadget . bagi yang dah ada tak payah la buat lagi ye . ni buat yang takde je tau . click kat Add Gadget .


4. Add fllowers sebijik macam yang atas tuu oke ?
5. dah ? oke sekarang korang view blog korang . then ctrl+U untuk open page source . nanti kluar code html yang banyak tu kann ? don't worry . sekarang ctrl+F untuk cari code friendconnect .



6. nampak code yang highlighted tu ? sekarang cari code korang sendiri k .

7. oke . sini faz bagi tips . korang copy code bermula dari <script type="text/javascript"> sampai locale: 'en' },
skin); </script>


8. copy code kat page source tu then paste kat notepad dulu . macam ni 



9. oke . bila dah dapat semua code tu , korang boleh tukar balik ke classic template . boleh ikut tuto NI .

10. sekarang korang boleh copy paste code yang korang dah simpan kat notepad tadi kat blogskin korang . I've try it .

11. preview and save . boleh tanya kalau ada mana2 yang tak faham . 






p/s : thanks for reading . Gud Luck :)







Blogger Syah Eyda said...

kak faz ! Kite dah lame nak buat box follower . Tapi, tktau knape blogger kite tkde code friendconnect :( Tolongg eh :/

 

Post a Comment