Fazeera Kahar
Short Profile
Dashboard +Follow

The site welcomes colorful and bright people! but if you are RIPPERS , SPAMMERS or HATERS , I will kick you out of my site ! Feel free to roam around !

Hot Clicks

Be My Friends


Memories



Big Claps

Template is 100% made by Fazeera Kahar
All rights reserved ® Fazeera Kahar 2011-2017


posted on Wednesday, December 7, 2011 | Add comment [6]


faz nak buad tutor horizontal navigation bar versi blogskin pulak .
haa . kalau hari tu faz ade bagi tuto yang sama tapi dalam versi design template kan 
macam ni kan . 
ni request dari Farahim .


tau lah menjadi ke tak tuto ni sebab coding kita mungkin berbeza .
kite cube ea ?

1. Dashboard > template > edit HTML
2. cari code <div class="sidebar">
3. jumpa tak ? kalau takde , cube cari coding sidebar korang . 
faz tak tahu code korang sbb code blogskin tak sama .
4. oke . kalau dah jumpa , korang paste pulak code ni kat bawah code
sidebar korang tu 
<center>
<div class="title">Navigations</div><br>
<center>
<a class="heart" onClick="document.getElementById('content').innerHTML=document.getElementById('much').innerHTML" title="Post">Entries</a>
<a class="heart" onClick="document.getElementById('content').innerHTML=document.getElementById('love').innerHTML" title="About">Author</a>
<a class="heart" onClick="document.getElementById('content').innerHTML=document.getElementById('you').innerHTML" title="Tuto(s) & Freebies">Stuff</a>
<a class="heart" onClick="document.getElementById('content').innerHTML=document.getElementById('peace').innerHTML" title="Ask & Request">Message</a>
<a class="heart" onClick="document.getElementById('content').innerHTML=document.getElementById('i').innerHTML" title="Freq Questions">FAQ(s)</a>
<br>
</div>
5. belum siap lagi tau . oke , sekarang korang tukar yang ni :
* biru : tulis ayat yang korang nak .
( means bila cursor sentuh akan kluar pkataan yang korang tulis ni . eish ape yang aku cakap ni ?
err. korang faham tak ? )
* pink : tajuk utk navigation korang
* hijau : key code korang . tulis je satu pkataan yang korang suka .
( faz sarankan korang tak payag tukar pun takpe . buat pening kpale je nanti )

6. sekarang utk tulis body navigation korang pulak . copy code ni
<div id="love" style="display:none;">
<div class="title">The Author</div><br>
7. letak kat bawah code sidebar terakhir korang .
cuma perlu tukar :
* hijau : key code korang . ingat! key code ni mesti sama dgn 
key code korang kat navigation bar tadi tau .

contoh : kalau kat navigation korang , code utk entry adalah much . so ,
code utk body juga mesti much . jangan tukar !

* Orange : tajuk page korang

8. then korang tulis lah entry utk page korang kat bawah code tadi tu .
9 . dah siap ? buad balik step 6 sampai 8 utk entry page korang yang seterusnya .
 ( kalau kat navigation korang ade 5 tabs means ade 5 page yang korang 
kne edit )


p/s : kalau tak faham boleh tanye faz . jangan malu2 btanya oke . harap tuto ni menjadi la sbb tuto yang faz buat ni ikut coding faz sendiri  



Blogger ans said...

salam , kite tgh buat layout utk classic template , tapi time buat tak jadi laa . kite klik , tapi tak keluar pun
start dari ;

[div id="love" style="display:none;"]
[div class="title"]The Author[/div][br]

. kenapa ye ? padahal kite ikut step dari mula smpai habis . kite cari yg lain pun tak boleh jugak .. btw , thanks for tuto :D

 
Blogger Roziaty Shafiqah said...

x faham la kak faz.. huhu

 
Blogger Zulaiqa Reza said...

macam mna nak masokkan page pulak ? mksodnye , camne nak ltak entry dlm tab menu tu ?

 
Blogger Zulaiqa Reza said...

macam mana nak masokn page pulak , mksodnye nk msokkan entry dlm tab tu ?

 
Blogger Sufia Alliyah said...

Tak pahamm lah :/

 
Blogger Sufia Alliyah said...

x paham lah :/

 

Post a Comment