Fazeera Kahar
Short Profile
Dashboard +Follow

The site welcomes colorful and bright people! but if you are RIPPERS , SPAMMERS or HATERS , I will kick you out of my site ! Feel free to roam around !

Hot Clicks

Be My Friends


Memories



Big Claps

Template is 100% made by Fazeera Kahar
All rights reserved ® Fazeera Kahar 2011-2017


posted on Wednesday, December 19, 2012 | Add comment [1]


Assalamualaikum .
Oke , kali ni faz nak share tuto dengan korang . Oh , btw untuk sesape yang belum baca entry faz yang ini , korang boleh baca dulu cause tuto yang faz nak share dgn korang kali ni ad kena mengena dengan entry tu . Memandangkan ramai yang tanya faz tentang ni , faz dah try new solution untuk masalah follower gadget tu .




Oke , memandangkan google friend connect sekarang dah takde fungsi follower widget macam ni , meh faz ajar cara nak dapatkan fungsi follower widget tu khas buat pengguna blogskin .



1. Mula2 korang tukar dari classic template / blogskin ke desgn template dulu . but make sure , korang dah copy code blog korang kat notepad tau . kalau tak tau macam mana boleh ikut tuto NI .

2.  Then bila korang punya blog dah view in design template , korang pergi kat Dashboard > Layout 

3. kat situ korang tambah la follower gadget . bagi yang dah ada tak payah la buat lagi ye . ni buat yang takde je tau . click kat Add Gadget .


4. Add fllowers sebijik macam yang atas tuu oke ?
5. dah ? oke sekarang korang view blog korang . then ctrl+U untuk open page source . nanti kluar code html yang banyak tu kann ? don't worry . sekarang ctrl+F untuk cari code friendconnect .



6. nampak code yang highlighted tu ? sekarang cari code korang sendiri k .

7. oke . sini faz bagi tips . korang copy code bermula dari <script type="text/javascript"> sampai locale: 'en' },
skin); </script>


8. copy code kat page source tu then paste kat notepad dulu . macam ni 



9. oke . bila dah dapat semua code tu , korang boleh tukar balik ke classic template . boleh ikut tuto NI .

10. sekarang korang boleh copy paste code yang korang dah simpan kat notepad tadi kat blogskin korang . I've try it .

11. preview and save . boleh tanya kalau ada mana2 yang tak faham . 






p/s : thanks for reading . Gud Luck :)







Blogger Syah Eyda said...

kak faz ! Kite dah lame nak buat box follower . Tapi, tktau knape blogger kite tkde code friendconnect :( Tolongg eh :/

 

Post a Comment