Perfectly Imperfect //
Disclaimer
Short Profile
Dashboard +Follow

The site welcomes colorful and bright people! but if you are RIPPERS! , SPAMMERS or HATERS , i will kick you out of my site! other than that... feel free to roam around!

Extras
Hot Clicks





Tagboard
Talk To Me


Followers
Be My Friends

Instagram
My Other Site

Credits
Big Claps

Template is 100% made by Fazeera Kahar
All rights reserved ® Fazeera Kahar 2011-2013.
Best view in Google Chrome


posted on Thursday, June 2, 2011 | Add comment [0]


Paham tak maksud disebalik title faz kali nih ? kesan blur2 kat background gambar ? amende nye tuh ? oke . maksud faz gambar korang yg sebelum tu macam nih . .
.
.

lepas di editkan jadik la pulak macam nih .
.
.
.

nampak beza disitu ? law tak nampak sah-sah lah korang kena pakai cermin mate lepas nih . faz belanja korang bayar . heheh .

oke . cukup .
pegi balik kat main title kite hari nih .
benda nih faz edit guna photoshop CS3 . kalau korang gune software lain tak tau lah pulak cemane nak edit sebegini rupa . ade jugak faz try edit gune gimp dengan photoscape . tak menjadi jugakk . gune photoshop baru jadi . nak yg ade class gitu . tapi kalau korang memang sedia ade photoshop nih bole la ikut step faz .
duk diam2 . faz nak ajar nih .


First thing korang bukak la software photoshop korang tu .
Lepas tu korang pagi kat file --> open ( open lah pict yang mane korang nak edit )
then gambar tu akan tpampang kat depan page macam nih . ( nih contoh gambar yg faz nak edit oke )



then korang tekan lembut2 kat bende yg faz bulatkan warne pink tuh oke .
kalau dah tekan korang buat lah garisan putus2 kat image yang korang nak focuskan ea . macam yg faz buat nih . benda ni kena buat slow2 taw . kalaw terlajak wat garisan korang boleh inverse balik . 
tekan right-klik --> select inverse .


right-click kat image focus korang . klik pulak --> layer via copy . nanti jadik pulak macam nih .


korang klik kat column background tu ea . pas tu pegi pulak kat filter --> blur --> gaussian blur ( benda ni semua ade kat atas tu ) :) . adjust lah blur camane yang korang nak . macam nih .


dah siap ? suke dengan yang korang dah buat ? sekarang tekan ok .
nak save ?

klik kat file --> Save for Web & Devices .
 * pastikan korang dah klik kat column optimized kat atas tu . then pastikan jugakk kat bawah gambar korang tu mesti

PNG-24
32.43K ( saiz gambar korang )
12 sec @ 28.8 Kbps ( bgantung pade gambar korang taw )


dah settle? sekarang klik kat save button . lepas tu save lah gambar tadi kat tempat yg korang nak .
macam dekat dekstop ke . document ke . tak pun kat picture . tpulang pade korang lah .

oke . cube preview balik gambar yg korang edit tadi . jadi tak ?
kalau jadi alhamdulillah . korang dah berjaya . tapi kalau tak korang boleh tanye kat faz balik . kot2 ade step faz yg korang tak boleh nak ikut kan .

Semoga Berjaya~~^^




Post a Comment