Perfectly Imperfect //
Disclaimer
Short Profile
Dashboard +Follow

The site welcomes colorful and bright people! but if you are RIPPERS! , SPAMMERS or HATERS , i will kick you out of my site! other than that... feel free to roam around!

Extras
Hot Clicks





Tagboard
Talk To Me


Followers
Be My Friends

Instagram
My Other Site

Credits
Big Claps

Template is 100% made by Fazeera Kahar
All rights reserved ® Fazeera Kahar 2011-2013.
Best view in Google Chrome


posted on Thursday, June 2, 2011 | Add comment [4]



Salam . hellow semua !
oke . bile bace2 balek kat tajuk post faz kali ni mesti ade yang bersorak riang .
kenape ? sebab kali ni faz nak ajar korang cemane nak buat header korang tu jadik transparent macam faz punye . heheh . suke lah tu . :)

sebenarnye buat benda ni senang aje . faz gune photoshop CS3 . ade jugakk try edit gune gimp . jadi
la jugakk tapi hasilnye lagi better kalau kite buat gune photoshop . lagi semad lah senang cakap .
Jom ikut step faz . kalau faz laju sangat gitaw eah . heheh


1. First sekali korang bukak la dlu Adobe Photoshop korang . Tak kisah lah photoshop korang tu CS3 ke CS5 ke . same je. Buka File > New.


2. Then, akan terkeluar lah satu window macam gambar kat bawah. Kat bahagian Background Contents tu pilih Transparent. Kalau korang pilih lain, memang tak jadi .


3. Lepas tu , korang punye page akan ade petak2 kelabu putih . betul tak ? oke . then, korang Open file . bukak lah mana-mana gambar korang nak untuk korang edit kejap lagi . faz Open gambar faz sendiri .
lepas tu , korang right-klik kat eraser . alaa yang faz buladkan tu lah . dah right-klik ? oke tekan pulak Majic Eraser Tool . haa ! lepas tu korang tekan je la kat tempat yg korang nak transparentkan tuh .


4. dah ? untuk kemaskan lagi bahagian tepi2 yang comot tuh korang right-klik balik kat eraser tadi tu . then tekan Eraser Tool k ? kalau saiz eraser tu besau sangat korang boleh adjust size dye kat atas tu .

5. sekarang korang pegi pulak kat kotak yang faz buladkan tuh . right-klik then tekan kat blending options . ni utk korang letakkan kesan timbul kat korang punye gambar tu :) macam yang faz buat , faz tick kat Drop Shadow , Outer Glow , Inner Glow , Contour dengan Bevel and Emboss .
Jadik lah macam ni .



6. Haa . sekarang baru lah korang boleh letak korang punye text . caranye , tekan je bentuk T yang ade kat tepi tu , taip la pape yang korang nak untuk header korang . korang boleh jugak nak letak kesan timbul macam yang korang buat tadi . cume right-klik kat kolum biru tepi tu , tekan blending options . tick la memane yang korang nak :)

contohnya macam nih .





7. Step seterusnya . ehh ? dah nak siap ke ? heheh . belum lahh . sabau yea anak2 . save dulu taww .
Tau tak nak save cemane pulak ? save bukan sebarang save tau . nanti tak jadik . :)

8 . oke . sekarang korang pegi kat File > Save for Web & Devices .
pastikan dekat atas tu korang dah klik kat optimized . ehh . belum lagi . ce tengok pulak kat bawah tu .
ade tak dye tulis PNG-24 ? haa . kalau ade baru korang boleh tekan SAVE .


^_^ Siap dah !
then korang upload lah kat page header blog korang . :)

Macam biase . kalau jadi bagi tau eah ^^
Semoga Berjaya !





Blogger CahayaPu3 said...

Salam, tuto yg best...Tenkiu2x..=)

 
Blogger Fazeera Kahar said...

@CahayaPu3 oke . ur welcome :)

 
Blogger Madihah's Story said...

kak faz mcm mana nk buat adobe photoshop tuh?

 
Blogger FazeeraKahar said...

@Madihah's Story ermm . maksud Madihah nak dapatkan program adobe photoshop tu ke?? adobe tu ade kat list download .

 

Post a Comment