Fazeera Kahar
Short Profile
Dashboard +Follow

The site welcomes colorful and bright people! but if you are RIPPERS , SPAMMERS or HATERS , I will kick you out of my site ! Feel free to roam around !

Hot Clicks

Be My Friends


Memories



Big Claps

Template is 100% made by Fazeera Kahar
All rights reserved ® Fazeera Kahar 2011-2017


posted on Thursday, June 2, 2011 | Add comment [4]



Salam . hellow semua !
oke . bile bace2 balek kat tajuk post faz kali ni mesti ade yang bersorak riang .
kenape ? sebab kali ni faz nak ajar korang cemane nak buat header korang tu jadik transparent macam faz punye . heheh . suke lah tu . :)

sebenarnye buat benda ni senang aje . faz gune photoshop CS3 . ade jugakk try edit gune gimp . jadi
la jugakk tapi hasilnye lagi better kalau kite buat gune photoshop . lagi semad lah senang cakap .
Jom ikut step faz . kalau faz laju sangat gitaw eah . heheh


1. First sekali korang bukak la dlu Adobe Photoshop korang . Tak kisah lah photoshop korang tu CS3 ke CS5 ke . same je. Buka File > New.


2. Then, akan terkeluar lah satu window macam gambar kat bawah. Kat bahagian Background Contents tu pilih Transparent. Kalau korang pilih lain, memang tak jadi .


3. Lepas tu , korang punye page akan ade petak2 kelabu putih . betul tak ? oke . then, korang Open file . bukak lah mana-mana gambar korang nak untuk korang edit kejap lagi . faz Open gambar faz sendiri .
lepas tu , korang right-klik kat eraser . alaa yang faz buladkan tu lah . dah right-klik ? oke tekan pulak Majic Eraser Tool . haa ! lepas tu korang tekan je la kat tempat yg korang nak transparentkan tuh .


4. dah ? untuk kemaskan lagi bahagian tepi2 yang comot tuh korang right-klik balik kat eraser tadi tu . then tekan Eraser Tool k ? kalau saiz eraser tu besau sangat korang boleh adjust size dye kat atas tu .

5. sekarang korang pegi pulak kat kotak yang faz buladkan tuh . right-klik then tekan kat blending options . ni utk korang letakkan kesan timbul kat korang punye gambar tu :) macam yang faz buat , faz tick kat Drop Shadow , Outer Glow , Inner Glow , Contour dengan Bevel and Emboss .
Jadik lah macam ni .



6. Haa . sekarang baru lah korang boleh letak korang punye text . caranye , tekan je bentuk T yang ade kat tepi tu , taip la pape yang korang nak untuk header korang . korang boleh jugak nak letak kesan timbul macam yang korang buat tadi . cume right-klik kat kolum biru tepi tu , tekan blending options . tick la memane yang korang nak :)

contohnya macam nih .





7. Step seterusnya . ehh ? dah nak siap ke ? heheh . belum lahh . sabau yea anak2 . save dulu taww .
Tau tak nak save cemane pulak ? save bukan sebarang save tau . nanti tak jadik . :)

8 . oke . sekarang korang pegi kat File > Save for Web & Devices .
pastikan dekat atas tu korang dah klik kat optimized . ehh . belum lagi . ce tengok pulak kat bawah tu .
ade tak dye tulis PNG-24 ? haa . kalau ade baru korang boleh tekan SAVE .


^_^ Siap dah !
then korang upload lah kat page header blog korang . :)

Macam biase . kalau jadi bagi tau eah ^^
Semoga Berjaya !





Blogger CahayaPu3 said...

Salam, tuto yg best...Tenkiu2x..=)

 
Blogger Fazeera Kahar said...

@CahayaPu3 oke . ur welcome :)

 
Blogger Madihah's Story said...

kak faz mcm mana nk buat adobe photoshop tuh?

 
Blogger FazeeraKahar said...

@Madihah's Story ermm . maksud Madihah nak dapatkan program adobe photoshop tu ke?? adobe tu ade kat list download .

 

Post a Comment